Ryby i owoce morza w najlepszym wydaniu!

Smażone kalmary cięte

  • Składniki:
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • skrobia kukurydziana 100 g
  • 3 g soli
  • 0,5 g czarnego pieprzu
  • 2 duże jajka
  • 300 g bułki tartej
  •  5 g pietruszki
  •  1 g czosnku w proszku
  •  1 opakowanie kalmarów ciętych na paski MyFood
  •  olej do smażenia

Wykonanie:

 Wymieszać mąkę, skrobię w solą i pieprzem i odstawić. Jajka ubić roztrzepać w osobnej miseczce. Bułkę tartą wymieszać z pietruszką i czosnkiem. Kalmary rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, obtoczyć w mieszance z mąki kukurydzianej. Następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w panierce z bułki tartej. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni do odpowiedniej temperatury, smażyć (ok. 1 minuty) partiami na złoty kolor. Podawać chrupiące natychmiast po usmażeniu.

Smacznego!