- Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- skrobia kukurydziana 100 g
- 3 g soli
- 0,5 g czarnego pieprzu
- 2 duże jajka
- 300 g bułki tartej
- 5 g pietruszki
- 1 g czosnku w proszku
- 1 opakowanie kalmarów ciętych na paski MyFood
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, skrobię w solą i pieprzem i odstawić. Jajka ubić roztrzepać w osobnej miseczce. Bułkę tartą wymieszać z pietruszką i czosnkiem. Kalmary rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, obtoczyć w mieszance z mąki kukurydzianej. Następnie zanurzyć w jajku i obtoczyć w panierce z bułki tartej. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni do odpowiedniej temperatury, smażyć (ok. 1 minuty) partiami na złoty kolor. Podawać chrupiące natychmiast po usmażeniu.
Smacznego!